Günsen & Kul Avukatlık Bürosu. 0544 462 56 42 Whatsapp danışma hattı / İzmir Telefon: 0 232 462 56 42

Yurtdışında Boşandım Ne Yapmalıyım?

YURTDIŞINDA BOŞANDIM, NE YAPMALIYIM ?

Yurtdışında boşandım, ne yapmalıyım ?
Yurtdışında boşanan Türk vatandaşı, bu mahkeme kararını Türk Hukuk Sistemine tanıtmalıdır; aksi halde hala Türk nüfus sisteminde evli görünecektir.
Boşanma kararı verildikten sonra bu karar kesinleştiğinde, Türk vatandaşı (veya çifte vatandaş) yaşadığı ülkede boşanmış kabul edilir. Bu mahkeme kararı gereği örneğin Almanya'da yaşayan vatandaşımız artık Alman Kanunlara göre boşanmıştır ve Almanya sisteminde evlilik birliği sonlanmıştır. Bu karar Türk Hukuk Sistemine tanıtılmalıdır. Bu kararın tanıtılması tanıma ve/veya tenfiz davası ile mümkündür.
Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Evraklar:
Türkiye'de dava açmak için yurtdışında verilmiş bir boşanma kararı olmalıdır. Bu karar kesinleşmiş olmalıdır. Mahkeme karar ve kesinleşme şerhine Türkiye Konsolosluğu/büyükelçiliği  apostil şerhi vurdurulmalıdır. Bu aşamada bu evrakların konsolosluk/büyükelçilik onaylı yeminli tercümesini yaptırmak süreci hızlandıracaktır. Türcüme işlemleri Türkiye'de de yaptırılabilir ancak bu hem daha fazla zaman almakta hem de daha masraflı olmaktadır.
Boşanılan eski eş Türk vatandaşı değilse zaten mecburen dava evrakları ve ekleri mahkeme aşamasında tercüme edilecektir.
Tanıma Tenfiz Davası Masrafları Ne Kadardır?
Yurtdışında tercüme işlemleri halledilirse ve boşanılan eş de Türkiye'de yaşıyorsa masraf minumum olacaktır. Bir boşanma kararının tanıma tenfizi davasının masrafı  2017 yılında 400-TL civarıdır.
* Bu masraf dışında davanın karşı tarafının Türkiye’de adresi olup olmamasına göre yurt dışı tebligat gideri 2017 yılı için 60-TL civarıdır ki dava ve karar olmak üzere iki defa tebligat gerekmektedir.
* Davanın karşı tarafı yurt dışında ve Türk vatandaşı değilse hem dava dilekçesi ve ekleri hem de mahkeme kararı o dile tercüme edilecektir ve bunun için tercüman bilirkişi ücreti ödenmesi gerekmektedir ki o rakam evrakların mahiyetine ve dile göre değişiklik göstermekle, 300-TL ile 1000-TL arasında değişebilmektedir.
* Tanıma tenfiz davası için öngörülen yargılama giderleri için verilen gider masrafları yaklaşık rakamlardır, şartlara göre artması veya azalması mümkündür.
Tanıma Tenfiz Davası Avukatlık Ücretleri Ne Kadardır?
İzmir Barosu tarafından her yıl avukatlık ücret tarifesi yayınlanmaktadır. Bu tarife uyarınca 2017 yılı için tanıma tenfiz davaları için 5.690-TL ücret belirlenmiştir. Bu rakam tavsiye niteliğindedir ve davayı yürütecek avukat bu rakamda indirim yapabileceği gibi bu rakamdan fazla ücret de isteyebilir.